zomer musthaves

Vol tips om veilig, gezond en bewust te

genieten van de zon.

Wat is zonkracht?

De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling (UV) in het zonlicht die de aarde bereikt. Het neemt toe naarmate de zon hoger staat en varieert met de seizoenen en het moment van de dag. De verwachte hoeveelheid UV wordt uitgedrukt in de zonkracht, een UV-index die in ons land kan variëren van 1, zeer weinig, tot 8 voor de maximale hoeveelheid UV-zonlicht.

Zonkracht UV INDEX OMSCHRIJVING ROODKLEURING ONBESCHERMDE HUID NA X MINUTEN HUID VERBRANDT
1 – 2 vrijwel geen 100 – 50  
3 – 4 zwak 35 – 25  
5 – 6 matig 25 – 15 gemakkelijk
7 – 8 sterk 15 – 10 snel
9 – 10
en hoger
zeer sterk minder dan 10 zeer snel
De zonkrachtschaal van het KNMI i.s.m. KWF Kankerbestrijding.
shop nu zomer musthaves
Zonkracht UV INDEX Omschrijving Roodkleuring onbeschermde huid na x min Huid verbrandt
1 – 2 vrijwel geen 100 – 50  
3 – 4 zwak 35 – 25  
5 – 6 matig 25 – 15 gemakkelijk
7 – 8 sterk 15 – 10 snel
9 – 10 en hoger zeer sterk minder dan 10 zeer snel

De zonkrachtschaal van het KNMI i.s.m.
KWF Kankerbestrijding.

 

shop nu zomer musthaves

Zonschade

Een mooi gebruind huidje straalt gezondheid uit. Maar wist je dat bruin worden het eerste verdedigingsmechanisme is van de huid? Zonschade wordt ‘in de huid opgeslagen’.

In de jeugd opgelopen schade kan op een latere leeftijd problemen geven. Laat je goed adviseren door jouw IK Huidspecialist. Wist je dat de zon verantwoordelijk is voor een groot deel van de zichtbare gezichtsveroudering?

Het is de hoofdzaak voor het ontstaan van vroegtijdige tekenen van huidveroudering. UV-straling veroorzaakt meer dan 80% van de rimpels, pigmentvlekken en verminderde huidelasticiteit. Zonproducten beschermen niet alleen tegen huidveroudering, maar verlagen ook het risico op huidkanker.

Huidproblemen & De zon

Effecten van de zon bij… (en wat kun jijzelf doen?)

tachterhof zomer musthave acne

ACNE

Leven met acne kan stressvol zijn, dit kan minder worden in de lente en zomer. De zon zorgt dat talg vloeibaar wordt, waardoor het niet kan stagneren en minder ontsteekt. Na de zomer kan de acne weer terugkomen: uv-licht zorgt voor een verdikking van de hoornlaag; poriën raken sneller verstopt en ontstekingen nemen toe. Belangrijk is om je huid goed te reinigen, uit de zon te blijven en rustig aan te doen.

tachterhof zomer musthave pigmentatie

PIGMENTATIE

Als de huid in contact komt met UV-straling, kunnen pigmentvormende cellen een overreactie geven. Er ontstaan ophopingen van pigment (hyperpigmentatie) die te zien zijn als donkere vlekjes: pigmentvlekken. Het allerbelangrijkste bij pigmentvlekken is om je huid dagelijks te beschermen tegen de zon. Je kunt het beste het hele jaar door kiezen voor een crème die zowel tegen UVA als UVB- beschermt, zoals de SUN SPF 50 en MINERAL SPF 30.

tachterhof zomer musthave rosacea

ROSACEA

Hoe meer zon, hoe ernstiger de rosacea. Zon(schade) is misschien niet de oorzaak van rosacea, maar vaak wel een verslechterende factor. Het is dus belangrijk om een goede zonbescherming te gebruiken. Zonnebrandcrèmes met minerale filters, zoals de MINERAL SPF 30, blijven op de huid liggen en is dus geschikt voor de huid met rosacea.

tachterhof zomer musthave intensieve medicatie

INTENSIEVE MEDICATIE

Medicijnen, zoals antibiotica, kunnen je huid gevoeliger voor de zon maken. Ze kunnen reactief worden of een allergische reactie veroorzaken. Vermijd overmatig blootstelling aan de zon bij chemotherapie. Stel bij bestraling dat deel van de huid niet bloot aan de zon. Chemotherapie en bestraling maken je huid namelijk gevoeliger voor de zon. Gebruik daarom altijd een zonbescherming met een hoge beschermingsfactor. Heb je vragen of twijfels? Overleg dan altijd met jouw behandelend arts.

Ik neemt verantwoordelijkheid

Als IK Skin Perfection ontwikkelen wij onze producten in harmonie met de natuur en staan we voor veilige formules. We respecteren en houden van het leven in zee. Hiervoor nemen wij ook onze verantwoordelijkheid. Dat is de reden waarom we 100% microbead-vrij zijn.

In plaats van plastic bolletjes te gebruiken die schadelijk zijn voor het leven in de zee, gebruiken we alleen natuurlijke korrels in onze scrubs, opgebouwd uit rijst en bamboe of op basis van enzymen (papaya en ananas). Wij werken toe naar een volledig microplastics-vrije productlijn. Ook zijn 11 producten al 100% vegan!

Prepare, Protect & Repair

Je huid goed voorbereiden op de zon, beschermen tegen de zon én zorgen dat je je mooie bruine kleur behoudt, begint bij het goed verzorgen van je huid op ieder moment. In IK Skin Perfection’s Zonadviesschijf zie je eenvoudig hoe je je huid het beste kunt verzorgen in de lente, zomer en nazomer!

 

tachterhof zomer musthave zonadvies schijf
shop nu zomer musthaves

Leuke weetjes

Wat is een goede zonbescherming voor mijn huid?

Dat is afhankelijk van de kleur van je huid, ogen en haar. IK onderscheidt vier verschillende zontypen, die allemaal anders reageren op de zon. Heb jij een lichte huid, rood of lichtblond haar, lichte ogen en vaak sproetjes? Dan val jij in zontype 1. Je wordt nooit heel bruin en je huid verbrandt zeer snel.

Word jij langzaam bruin en heb je een lichte huid, blond haar en lichte ogen dan ben jij een typisch zontype 2. Ben jij gezegend met een huid die gemakkelijk bruin wordt, heb je een licht getinte huid, donkerblond tot bruin haar en vrij donkere ogen dan val je in categorie type 3.

Heb jij van nature een getinte huid, donker haar en donkere ogen dan verbrand je waarschijnlijk niet snel. Een duidelijke type 4 huid. Elke huidtype heeft bescherming nodig tegen schadelijke UV-straling maar het ene huidtype loopt sneller zonschade op dan de ander.

Voor huidtype 1 en 2 geldt eigenlijk dat je je huid het hele jaar door moet beschermen tegen UV-straling. Ook in het najaar en de winter!

Dat ligt aan welk huidtype je hebt. Voor de zon gevoelige huid van type 1 is het verstandig de huid heel langzaam te laten wennen aan de zon en een hoge SPF van 50 te gebruiken. Ben jij een duidelijk zontype 2 dan is het ook nog steeds verstandig te starten met een SPF 50. Is je huid wat meer gewend aan de zon dan kan je overstappen naar een SPF 30. Voor de gemakkelijk en snel bruinende huid van type 3 en 4 adviseren we te starten met een SPF 30.

Welk huidtype je ook hebt, het is verstandig je zonuren te beperken, je huid goed in te smeren en de zonnebrandcrème te laten intrekken voordat je de zon ingaat. Smeer je huid in ieder geval om de om de twee uur opnieuw in en herhaal dit altijd na transpiratie, zwemmen, afdrogen of sporten. Zo ben je verzekerd van een optimale bescherming van je huid en word je ook nog eens beloond met dat mooie bruine kleurtje van die gewilde sunkissed skin!

De waterresistant SUN SPF 50+ heeft een hele hoge beschermingsfactor en gaat huidveroudering tegen. De combinatie van chemische en fysieke filters bieden huidtypes 1 en 2 de allerhoogste bescherming tegen de zon. Je brengt hem aan als finish van je dagelijkse beautyroutine. Ben jij een zontype 3 of 4 dan is de MINERAL SPF 30+ een fantastische dagelijkse zonbeschermer. Deze waterresistant SPF is 100% natuurlijk, vegan en beschermt tegen zonschade, helpt pigmentatie te voorkomen, laat geen witte strepen achter en geeft maximaal comfort, verzorging en hydratatie aan je huid. Je kunt deze hydraterende, minerale SPF zelfs als dagcrème gebruiken!

Het belang van een hydraterende aftersun wordt nogal eens onderschat. Maar sla deze belangrijke stap nooit over. Na een lange zon-dag is je huid toch wat uitgedroogd en heeft behoefte aan extra hydratatie. Gebruik je de AFTERSUN+? Deze 100% natuurlijke balm kalmeert, verzacht en hydrateert de huid na het zonnen en is zelfs geschikt voor de meest gevoelige (kinder)huid!

Let op, de zon schijnt misschien niet 365 dagen per jaar, maar UV -straling is er wel altijd. Daarom is het superbelangrijk altijd een SPF aan te brengen. Zeker als je huid valt in type 1 of 2. Dus niet alleen op de zonnige lente- en zomerdagen maar ook op bewolkte dagen en zeker ook in de herfst en winter! Wil jij dat jouw huid 365 dagen per jaar beschermd en tegelijkertijd gehydrateerd en gevoed wordt? Gebruik de IK MINERAL SPF 30 dan het hele jaar door. Deze SPF is namelijk direct ook een gezichtscrème die de vochtbalans herstelt en natuurlijke antioxidanten bevat die de huid extra bescherming en comfort bieden. En vergeet niet, zonproducten beschermen niet alleen tegen huidveroudering maar verlagen ook het risico op huidkanker!

Naast een beschermende SPF is extra hydratatie van je huid nu erg belangrijk. Goede hydraterende producten bevatten hyaluronzuur. Deze huideigen stof zorgt voor hydratatie van binnenuit, maar kan wel hulp van buitenaf gebruiken. Zeker na je dertigste! Gebruik je dé krachtpatser in hydratatie ´HYALURON+, serum, dan komt je vochtbalans in no-time weer op peil. He huid zal je er dankbaar voor zijn!

IK Skin Perfection combineert de beste zonbeschermings producten met hydraterende krachtpatsers in complete Protection & Hydration sets. Shop ze online of bij jouw IK Skin Huidspecialist. Je ontvangt er een IK Sustainable Towel bij cadeau, die jouw huid met liefde voor de wereld, droogt, verwarmt en beschermt! Deze sophisticated Towel is custommade, jacquard geweven en vervaardigd uit puur gerecycelde materialen waaronder zelfs PETflessen die uit de oceaan gevist zijn! Zo laat jij extra zien dat jij en IK staan voor puur natuur, met liefde voor de wereld, dier en mens. Houd de aarde schoon en bescherm je skin!

In theorie verschilt de beschermingsgraad van SPF 30 niet veel van die van SPF 50, mits aan de standaard smeervoorwaarden wordt gehouden (het liefst elke 2 uur). Helaas smeren we niet altijd volgens de regels en wordt de beschermingsgraad van 96% – 98% niet gehaald. Gebruik je de SPF 30, dan blokkeert het 96,7% van de UVB-straling en de SPF 50 biedt je de maximaal haalbare bescherming van 98% tegen UVB!

Wist je trouwens dat de term ‘sunblock’ niet meer gebruikt mag worden? De FDA (Food and Drug Administration) heeft dit verboden, omdat de term de indruk wekt dat het mogelijk is om UV-stralen volledig te blokkeren, terwijl 100% bescherming tegen UV-stralen niet bestaat.

SMEREN, SMEREN, SMEREN!
1. Breng de zonbescherming zo’n 20 tot 30 minuten voordat je de zon ingaat aan
2. Breng de zonbescherming ruim en egaal aan op de huid
3. Smeer om de 2 uur je huid nogmaals in
4. Advies blijf tussen 12.00 en 15.00 uur uit de zon